Share

Plan om vrijwilligers aan werk te helpen

In veel buurten lopen ze rond, mensen die veel vrijwilligerswerk doen. Soms doen ze dat omdat ze geen werk hebben of in (andere) een lastige situatie zitten. Die mensen wil de gemeente aan een baan zien te helpen, vertellen raadsleden Carolien de Heer (PvdA) en Lene Grooten (GroenLinks). Zij dienen daarom een voorstel in voor ‘Buurtbanen’. 

Grooten was twee jaar geleden bij Buurthuis de Tagerijn aan het Balboaplein in West. Daar ontmoette ze een vrouw die vrijwillig met buurtbewoners post open maakte, ‘want er waren mensen die de post maandenlang niet open maakten’. Zij is één van de voorbeelden van buurtverbinders en sleutelfiguren in de wijk. 

De meesten van hen zitten in de bijstand, hebben moeilijke omstandigheden gehad en hebben bijvoorbeeld nooit een opleiding gevolgd. Daardoor is de stap naar een betaalde baan vaak groot. Dat terwijl ze volgens De Heer ‘de parels van Amsterdam’ zijn. ‘Alleen worden ze vaak niet gezien en niet gewaardeerd’. 

Daaruit kwam het plan van de ‘buurtbanen’. Samen met welzijnsorganisaties Wikistad, Combiwel, bewonersplatform het Productiehuis en de armoede-interventies van de HvA, moeten de vrijwilligers tijdelijk worden betaald en ondersteund in hun persoonlijke ontwikkeling. Denk aan cursussen, opleidingen of andere scholing. ‘Dat zorgt ervoor de ze de stap kunnen zetten naar een reguliere betaalde baan’, vertelt De Heer.

Momenteel is er in West één buurtbaner bezig met het traject. Zij zat in de bijstand, maar organiseerde vrijwillig inlooplunches, computer- en naailessen. Nu werkt ze drie dagen in de week, en volgt een dag een opleiding. Twee anderen gingen haar voor. Zij volgen inmiddels een MBO en een HBO-opleiding en daarnaast hebben ze betaald werk.

‘Een succesformule’, vindt ook projectcoördinator Philippine Korthals Altes van Wikistad. Zij zag hoe kwetsbare bewoners tijdens een armoedeproject niet werden bereikt en gaf aan dat hiervoor de sleutelfiguren uit de buurt ingeschakeld moesten worden: ‘Zij kennen iedereen en herkennen de problemen beter. Ik kan dat soms niet, want ik heb die problemen zelf niet gehad’. 

Voor het plan groter aangepakt kan worden moet de gemeenteraad nog instemmen met het voorstel. Dat gebeurt waarschijnlijk na het zomerreces. Dit jaar worden de plannen nog verder uitgewerkt; het startdoel is om volgend jaar 25 mensen op deze manier aan het werk te hebben.AT5 – Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
https://www.youtube.com/AT5

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Posted In:

Leave a Comment