Share

Ridders van Gelre 13 november 2017 – Maria van Gelre

Bas en René krijgen in het Gelders Archief in Arnhem een opdracht. Ze moeten op zoek naar het verhaal van Maria van Gelre. Maria van Gelre was een Franse prinses die in 1405 trouwde met de hertog van Gelre en Gulik, Reinoud de Vierde.

Kitty Cloo vertelt dat Maria en haar man opdracht gaven om de grote toren te bouwen van Kasteel Rosendael, de vaste thuishaven van de hertogen. Toon Nelemans is de tuinbaas van kasteel Rosendael. Hij heeft jacobakannetjes in de slotgracht gevonden.

Johan Oosterman vertelt dat Maria een gebedenboek liet maken op landgoed Mariëndaal bij Arnhem, in klooster Mariënborn. Julia Bispinck en Eef Overgaauw restaureren het gebedenboek van Maria van Gelre in de Staatsbibliothek in Berlijn.

Maria was al tien jaar met Reinoud getrouwd toen het boek gemaakt werd. Ze had toen nog steeds geen kinderen. Haar verdriet zie je terug in de teksten van het gebedenboek.

Op het moment dat hertog Reinoud stierf in de buurt van Terlet was Maria in het buitenland. Toen ze wilde terugkeren naar het hertogdom werd haar bij Grave de toegang geweigerd.

Maria trok zich terug in het hertogdom Gulik, waar ze later overleed. Omdat Reinoud geen wettige nakomelingen had, maakte Gelre zich opnieuw op voor een hevige strijd om de opvolging.
Meer over dit programma: http://www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre

Leave a Comment