Share

Corona-editie Pride van start

De 24-jarige JoJo Pors zag in april met lede ogen aan hoe het coronavirus een streep zette door de officiële 25ste editie van Pride Amsterdam. Als alternatief werd de ‘corona-editie’ georganiseerd, maar dat is er een zonder de beroemde botenparade, massale Pride Walk of uitbundige feesten in de stad. In het AT5-programma Wij Zijn Amsterdam vraagt JoJo jonge Amsterdammers hoe zij dit gemis ervaren. 

Het contrast met voorgaande jaren is enorm in de Reguliersdwarsstraat, waar het altijd bomvol is tijdens de Pride. Het feit dat er hier voor het eerst in 25 jaar geen uitbundige feesten plaatsvinden is flink balen volgens Dennis. ‘Ik had er echt naar uitgekeken om deze zomer los te gaan’. 

Uitsluitend tijdens de Pride heeft Dennis het gevoel dat hij echt zichzelf kan zijn door de hele stad. ‘Normaal gesproken heb ik dat alleen in clubs, als ik uitga. Dan kan ik mezelf helemaal opmaken en losgaan. Tijdens Pride-week kan ik dat bijna overal doen en heb ik niet het gevoel dat ik raar wordt aangekeken’, vertelt hij.

Niet kunnen feesten is voor Junior een mindere zorg. Het grootste gemis voor hem is de zichtbaarheid op straat die tijdens deze Pride aanzienlijk minder is.

‘Waar we momenteel staan, is dat het nog steeds niet veilig is. Niet in Amsterdam en niet in de rest van de wereld’, aldus Junior, die denkt dat een zichtbare Pride een belangrijke bijdrage levert aan het verhelpen van dit probleem.

Hoewel de grote feesten en massale evenementen van de baan zijn, heeft de organisatie van Pride zich wel ingezet om toch een programma te organiseren. Zo kan er individueel een Pride Walk worden gelopen, vindt er op zaterdag 1 augustus een demonstratie plaats op de Dam en worden er negen dagen lang Pride TV- uitzendingen gemaakt die live zijn te volgen via de website. 

‘De emancipatie van onze community  is zo belangrijk’, legt Pride-directeur Lucien Spee uit. ‘We hebben dit jaar toch weer een aantal incidenten meegemaakt. Onzichtbaarheid en een jaartje overslaan konden we niet accepteren. Daarom hebben we toch een programma georganiseerd.’

Een stapje terug
Volgens Junior en Dennis is het voor een jaar moeten missen van de echte Pride niet uitsluitend negatief. ‘Ik denk dat iedereen een stapje terug moet doen en moet nagaan wat echt belangrijk is’, zegt Junior. Dennis: In mijn ogen werd Pride een soort Koningsdag. En er wordt nu misschien niet gefeest, maar ik denk dat daardoor wel online duidelijker naar voren gaat komen wat echt Pride is.’AT5 – Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
https://www.youtube.com/AT5

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Posted In:

Leave a Comment