Share

Hoofdverpleegkundige Intensive Care ziet druk weer toenemen

Nu het aantal coronabesmettingen in de stad iedere dag stijgt, neemt ook het aantal patiënten in de ziekenhuizen weer toe. En dat terwijl het personeel van de Intensive Care (IC) van het Amsterdam UMC nog maar net is bijgekomen van de eerste golf. ‘Bij ons op de afdeling zijn we allemaal nog erg moe’, zegt hoofdverpleegkundige Susanne Heijmenberg tegen AT5.

De patiëntenaantallen zijn nog niet te vergelijken met die van de eerste golf, maar toch is het hartstikke druk in het Amsterdam UMC. ‘In de eerste golf werd binnen een paar dagen besloten: alles gaat naar Covid. Dat ging heel snel en daardoor hadden we opeens lucht, omdat er bedden vrij kwamen van operaties die bijvoorbeeld werden uitgesteld. Nu hebben we gezegd dat de reguliere zorg door moet draaien, dus nu doen we beide’, zegt Heijmenberg.

Tot nu toe is er nog geen operatie of behandeling afgezegd. ‘Misschien komt er een moment dat we de reguliere zorg toch een beetje moeten afschalen, maar ik hoop het niet.’

Stijgende aantallen patiënten op de IC betekent ook een stijgende werkdruk voor Heijmenberg en haar collega’s. ‘We zijn allemaal erg moe. Of iedereen er helemaal klaar voor is om er weer een langere periode voor te gaan, dat wordt spannend de komende tijd’, zegt ze.

Recente cijfers van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out zijn alarmerend: uit hun onderzoek blijkt vandaag dat 81% van het IC-personeel op omvallen zou staan. Heijmenberg denkt dat dat aantal aan de hoge kant is, maar erkent wel dat extra aandacht hiervoor noodzakelijk is.

Voorafgaand aan iedere dienst wordt daarom met alle verpleegkundigen en artsen besproken hoe het met hen gaat en of ze het nog aankunnen. ‘We maken ons zorgen. Ik had gehoopt dat de periode van rust iets langer zou duren. Maar de spirit is er wel. Dat zie ik echt om me heen bij de artsen en verpleegkundigen: iedereen staat weer klaar om de zorg te kunnen leveren.’AT5 – Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
https://www.youtube.com/AT5

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Posted In:

Leave a Comment