Share

Na 77 jaar vindt zoon van Britse bommenwerper zijn vader

Richard Shrubsall was nog niet eens geboren toen zijn vader Leonard tijdens de Tweede Wereldoorlog op 30-jarige leeftijd om het leven kwam. De Britse bommenwerper waarin hij zat werd neergehaald boven het Markermeer. Dat gebeurde 77 jaar geleden. Nu zijn het wrak en de resten van de zeven bemanningsleden geborgen.

De 77-jarige Richard Shrubsall en zijn vrouw Janice kunnen het niet geloven als ze horen dat het vliegtuig waarin de vader van Richard zat, gevonden is. “Flabbergasted”, beschrijven ze hun verbazing. Niet gek, want decennialang werd aangenomen dat de Britse bommenwerper Short Stirling BK 716 in zee was gestort en dat er nooit meer iets van zouden worden teruggevonden.

In de nacht van 29 maart 1943 stijgen tientallen bommenwerpers op voor een bombardement op Berlijn. Het weer is zo slecht dat meer dan de helft van de bommenwerpers onvoorziene zaken terugkeert. Maar de bemanning van de BK 716 trotseert de weersomstandigheden en voert zijn missie uit. Shrubsall is de boordschutter. Halverwege de terugweg worden ze boven het Markermeer overvallen door een Duitse jager. “De parachute-locks waren nog gesloten. Daaruit kun je ook opmaken dat alle bemanningsleden nog aan boord waren. Ook de gashendels stonden op kruissnelheid waaruit blijkt dat ze in volle vaart zijn neergestort,” zegt onderzoeker Johan Graas.

Abonneer je hier: https://bit.ly/2Q0PcRP

Volg ons:
Facebook: https://www.facebook.com/NHnieuws/
Instagram: https://www.instagram.com/nhnieuws/
Twitter: http://twitter.com/nhnieuws
Het laatste nieuws op onze website: https://www.nhnieuws.nl/

Heb je een tip, video of opmerking? WhatsApp ons op: 06-30093003!

Leave a Comment