Share

Onderzoek: afstand houden op bijeenkomsten niet meer houdbaar

De 1,5 meter afstandsregel op sociale bijeenkomsten zoals trouwfeesten of begrafenissen is eigenlijk niet langer houdbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het AT5-panel, waaraan ruim 2200 Amsterdammers meededen. Ook meedoen aan onderzoeken van het AT5-panel? Meld je aan via https://nl.research.net/r/AT5-panel

Omdat het aantal besmettingen in de stad de laatste weken weer flink toeneemt, vroegen wij de deelnemers aan het onderzoek hoe zij nu aankijken tegen de coronacrisis, hoe het hun leven beïnvloedt en wat zij vinden van alle regels en adviezen.

De corona-maatregelen hebben nog steeds veel impact op het dagelijks leven van Amsterdammers. Handen wassen en niezen in de elleboog is nog goed te doen, sommige andere maatregelen blijken lastiger na te leven. 

Slechts 59% procent zegt van plan te zijn zich te laten testen bij klachten, en ‘maar’ 73% zegt thuis te blijven als ze corona-gerelateerde klachten hebben. Dit terwijl de overheid er sterk de nadruk op legt dit juist wél te doen om verdere besmettingen te voorkomen. Een deel van de Amsterdammers lijkt vooral lichte klachten niet serieus te nemen. 

‘Ik moet wel behoorlijk ziek zijn denk ik voor ik me laat testen’, zegt één van de leden van het AT5-panel. ‘Bij klachten blijf ik zoveel mogelijk op afstand, maar ik blijf wél zelf boodschappen doen’, aldus één van de respondenten. 

Na een paar biertjes of wijntjes lijken de maatregelen bij sommigen ook wat te vervangen. ‘We zijn een keer uit geweest en hebben een paar biertjes gedronken. Ik weet nog wel dat we hartelijk afscheid namen. En dan opeens vind je het allemaal niet meer zo belangrijk. De oorzaak is dan wel drank’, vertelt AT5-panellid Teun Jansen (59) uit Noord. 

De corona-maatregelen zijn vanzelfsprekend ook nog steeds van invloed op het sociale leven van Amsterdammers. Zo zegt meer dan de helft zijn of haar sociale contacten te beperken. En dat geldt ook voor het bijwonen van bijvoorbeeld verjaardagen, bruiloften of begrafenissen; meer dan 60% van de ruim 2200 ondervraagden zegt zulke bijeenkomsten te mijden.

We brengen tegenwoordig ook minder vaak een bezoekje aan een café of restaurant. Van onze panelleden gaat 75% minder vaak naar de horeca dan voor de coronacrisis; een kwart gaat zelfs helemaal niet meer. 

En als we dan naar de horeca gaan, hoe eerlijk zijn we dan bij de voordeur? 31% procent moet bekennen niet altijd eerlijk te zijn over de samenstelling van het huishouden als hij of zij naar een horecagelegenheid gaat. Over eventuele gezondheidsklachten zegt maar 5% niet altijd de waarheid te vertellen.AT5 – Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
https://www.youtube.com/AT5

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

#Coronavirus #Covid19 #Coronamaatregelen

Posted In:

Leave a Comment