Share

wonderlijke veranderingen voor hersenletsel patiënt na een surfsessie

Kan surfen mensen met hersenletsel helpen met revalideren? Op die vraag proberen wetenschappers bij het strand van Camperduin deze week antwoord te krijgen. Tien mensen met een neurologische aandoening bedwingen met behulp van vrijwilligers de golven op een surfplank. “Ik voel me veel vrijer in het water. Voor mijn gevoel mankeer ik dan niks.”

Thijs van Bezeij, oprichter van de stichting Surftherapie, gelooft al langer in de heilzame werking van het surfen voor mensen met een neurologische aandoening. “Op het water lukt het niet om na te denken wat je moet doen. Om op het board te blijven word je gedwongen om gebruik te maken van automatische reacties. En dat is wat we willen. Binnen no-time hebben ze een golf te pakken en zie je dat ze plezier hebben”, vertelt hij.

Een van de deelnemers is de 32-jarige Bart Bentjes uit Limmen. Hij raakte acht jaar geleden betrokken bij een heftig motorongeluk. Een automobilist reed over hem heen waardoor hij zwaar gewond raakte. “Ik had zo’n beetje alles gebroken vanaf mijn middel tot mijn schedel. Ik heb tien hersenbloedingen gekregen. Het is eigenlijk een wonder dat ik hier nog sta.”

Want volgens doktoren moesten de ouders van Bentjes niet al te hoge verwachtigen hebben. Een rolstoel was het hoogst haalbare voor hun zoon. Toch ligt Bentjes nu op een surfplank. “Voor mij is het het enige dat echt helpt. Als ik op het strand aankom dan loop ik moeizaam maar als ik klaar ben met surfen dan merk ik dat het een stuk makkelijker gaat. Het helpt echt.”

Abonneer je hier: https://bit.ly/2Q0PcRP

Volg ons:
Facebook: https://www.facebook.com/NHnieuws/
Instagram: https://www.instagram.com/nhnieuws/
Twitter: http://twitter.com/nhnieuws
Het laatste nieuws op onze website: https://www.nhnieuws.nl/

Heb je een tip, video of opmerking? WhatsApp ons op: 06-30093003!

Leave a Comment